top of page
Tweedehands winkel
#mycircularcreation

Jaar 4 - Afstudeeropdracht - CMD

#mycircularcreation is een toolkit die meiden tussen de 18 en 25 jaar een duurzame manier voor fast fashion aanbiedt. Het geeft ze handvaten om zelf heel laagdrempelig en eenvoudig toch iets nieuws van hun bestaande kleding te kunnen maken of om ze te ruilen en uit te lenen met anderen. Dit heeft uiteindelijk het doel dat er minder kleding verloren gaat doordat ze zelf hun eigen kledingcyclus opbouwen.

​

Dit wordt gedaan door middel van de kit. Deze bevat naast een boekje ook enkele hulp onderdelen. Om het zelf ook duurzaam te houden, zijn ze er allemaal op gemaakt om een langere tijd mee te gaan. Zelfs het doosje is van hout gemaakt zodat je hier telkens weer je gebruikte spullen in kan opbergen.

Probleem
​

Duurzaamheid en het milieu zijn onderwerpen die ons allemaal niet zijn ontgaan. We worden er allemaal uitgebreid op gewezen dat we niet goed bezig zijn en dat onze aarde kapotgaat. Daarnaast weten we allemaal dat fast fashion niet goed is. Maar wat is er precies niet goed aan? Wat zijn nu echt duurzame kledingmerken en wanneer weten we nu wel dat we goed en duurzaam bezig zijn? Bij de doelgroep heerst nog een grote onwetendheid. Ze weten dat het slecht is voor het milieu, maar verder dan dit gaat de kennis niet. Uit eigen onderzoek is gebleken dat de doelgroep de term duurzaamheid niet vertrouwt als dit ergens wordt vermeld.

Aangezien het grootste deel van de doelgroep nog student is en ze ook nog geld willen overhouden om leuke dingen te doen, is duurzame kleding voor velen niet haalbaar. Daarnaast hebben ze het gevoel dat als ze niet regelmatig iets nieuws dragen, ze buiten de boot vallen. Ze willen geaccepteerd worden door de groep.

​

Velen vinden tweedehandskleding kopen nog steeds niet heel hygiënisch en aangezien de prijzen in deze winkels vaak al hetzelfde zijn als fast fashion, kopen ze liever voor dat geld iets nieuws in een goedkope kledingwinkel.

Dit wordt gedaan door middel van de kit. Deze bevat naast een boekje ook enkele hulp onderdelen. Om het zelf ook duurzaam te houden, zijn ze er allemaal op gemaakt om een langere tijd mee te gaan. Zelfs het doosje is van hout gemaakt zodat je hier telkens weer je gebruikte spullen in kan opbergen.

Positionering
​

Als ontwerper ben ik het er mee eens dat het duurzamer moet. Maar tegenwoordig wordt er al vaak genoeg met de vinger gewezen wie allemaal fout bezig is. Alles moet duurzaam zijn. Daarnaast worden we zo beïnvloed door sociale media dat we de kern van mode vergeten. Het is meer dan een gebruiksvoorwerp, het communiceert je identiteit.

​

Als ontwerper vind ik het belangrijk dat we de schoonheid van kleding weer gaan vinden, de creativiteit in ons weer aanwakkeren. Daarnaast vraag ik me ook af of dingen ook nog leuk mogen zijn tegenwoordig. Door met de vinger te wijzen verlies je vaak meer mensen dan dat je er mee wint, maak het leuk en motiveer elkaar.

​

Dit wordt gedaan door middel van de kit. Deze bevat naast een boekje ook enkele hulp onderdelen. Om het zelf ook duurzaam te houden, zijn ze er allemaal op gemaakt om een langere tijd mee te gaan. Zelfs het doosje is van hout gemaakt zodat je hier telkens weer je gebruikte spullen in kan opbergen.

Product

​

De toolkits worden aan meiden overhandigd door een medewerker van #mycircularcreation, die ze tegelijkertijd een korte uitleg geeft hoe de kit precies in elkaar zit, hoe ze dit kunnen gebruiken en waarom het belangrijk is dat we dit gebruiken.

​

#mycircularcreation is een toolkit dat een boekje bevat, een sjabloon om kleding te tekenen, een doen, durven of waarheid spel en strijkbare zomen. Door het maken van #mycircularcreation wil ik meiden tussen de 18 en 25 jaar bewust maken van de gevolgen die er echt zijn door hun vele koopgedrag. Het onderwijzen van het probleem is een essentiële stap in het aanpakken van het probleem.

Door de guide maakt de consument kennis met circulaire mode. Een term die voor velen nog onbekend is. Hierbij is het de kern dat je zo lang mogelijk met je kleding doet en een eigen kledingcyclus maakt met je kleding.

​

De guide neemt de consument stap voor stap mee door iedere fase en geeft leuke en creatieve opties die je met je kleding kan doen. Het moet heel laagdrempelig zijn maar tegelijkertijd ook voldoende verandering brengen.

Verhalen

​

Door het schrijven van persoonlijke teksten wil ik de gebruiker informeren over welke problemen er nu echt spelen op het gebied van fast fashion. Ik laat ze de feiten zien die ze niet per se verwachten. Uit onderzoek is gebleken dat als je een verhaal persoonlijker maakt, ze sneller geraakt zullen zijn door het verhaal dan dat je droge feiten aan ze voorleest.

Ik laat de doelgroep kennis maken met Xan en Sabrina, vader en dochter die beide werkzaam zijn in de kledingindustrie in Bangladesh. Tijdens de teksten door refereer ik vervolgens telkens weer aan hen, maar ook naar dat ene leuke shirtje waar de doelgroep leuke herinneringen mee heeft gemaakt. Hierdoor wordt de gebruiker door de feiten geraakt.

Lookbook

​

In het boekje bevindt zich ook een fast fashion lookbook. In tijdschriften zie je vaak modellen die op de foto staan in de leukste outfits. Allemaal schone schijn, want de kleding die ze dragen worden echter niet ethisch gemaakt. Ik volg hetzelfde concept, maar in plaats van te beschrijven waar de kleding vandaan komt, beschrijf ik wat er precies zo slecht is aan deze kledingstukken. Ik laat ze de echte feiten wat schuilt onder al dit moois inzien.

Foto_summary_bewerkt-3.jpg
Opdrachten
​

Nu de doelgroep voldoende is geïnformeerd, is het tijd voor actie. Ik neem ze mee door de verschillende stappen van het circulaire proces van kleding. Eerst leer ik ze hoe ze zorgzaam met hun kleding omgaan, zodat de kleding langer mooi blijft. Vervolgens laat ik ze hoe ze kleding eenvoudig kunnen aanpassen en hoe ze creatieve spellen met hun kleding kunnen spelen. Daarnaast geef ik ze ook enkele mogelijkheden om weer opnieuw verliefd te worden op de eigen kleding.

​

Ik maak expres gebruik van groepsgedrag. Dit betekent dat het grootste gedeelte van de opdrachten zo gemaakt zijn dat je ze in groep kunt doen. Hiermee wil ik het gevoel van buiten de boot vallen tackelen en ervoor zorgen dat ze leuke herinneringen maken met vrienden. Met als extra voordeel dat ze allemaal naar huis gaan met nieuwe of vermaakte kleding.

​

In de box zitten ook enkele tools die de gebruiker hierbij helpen. Vooral voor de meiden die zelf vinden dat ze niet creatief zijn. Denk aan een sjabloon om kleding te tekenen. Strijkbare zomen en het doen, durven of waarheid spel.

bottom of page